Racjonalny stosunek do żołądka

Do higieny należy także problem właściwego odżywiania. Odży­wianie też podlega modzie. Poza tym w każdym kraju inaczej się ludzie odżywiają i tradycyjne już kuchnie panują wszech­władnie. Nie zawsze moda, którą zresztą często kształtowały warunki zewnętrzne, jest najmądrzejsza. Dziś na całym świecie pracują rzesze naukowców, którzy starają się ustalić, jak po­winniśmy się odżywiać. Wiadomo już dziś,… że tradycyjna polska kuchnia jest niezdrowa. Że na ogół odżywiamy się źle. Choć przeważnie dużo nas to kosztuje. Na czym polega rozsądne odżywianie? Młody, rosnący organizm ma określone zapotrzebowanie. Ważna jest nie ilość spożywanych posiłków, ale jakość. Chodzi o pewne składniki pokarmowe. Do tych najważniejszych dla rosnącego organizmu należą: białko oraz witaminy.A co zrobić, jeżeli ktoś np. nie znosi mleka? Bywają tacy. Ci mogą jeść twaróg, budyń, a pić kawę z mlekiem i kakao. Bardzo smaczne są koktejle z mleka z sokiem. A jajka? Jeżeli ktoś nie lubi jajek, to przecież można jeść je w postaci past do chleba. Jajko ze śledziem przekręcone przez maszynkę z dodatkiem pieprzu, cebuli czy innych przypraw może zado­wolić gust nawet wybrednych smakoszy. Można taką pastę zrobić z jajka na twardo z szynką. Można jajko dodać do budyniu.W naszej kuchni głównym grzechem jest brak surówek wa­rzywnych i owocowych. Kwaszona kapusta poprawia apetyt i zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Kiszony ogórek dodaje smaku mdłym potrawom. Surówki z tartej marchwi z jabłkiem, surówki z surowej kapusty, świeża sałata czy rzodkiewka zbyt rzadko goszczą na naszych stołach.Jeżeli ktoś jest tęgi i chce się odchudzać, to dieta nie po­winna polegać na ograniczeniu ilości pokarmów. Trzeba nato­miast umiejętnie zestawiać posiłki. Nie jeść kasz, klusek, a pie­czywo tylko tak zwane „czarne”, czyli chleb razowy, Grahama i pumpernikiel. Jeść dużo białka — a unikać potraw smażonych, tłustych. W diecie odchudzającej zaleca się duże ilości owoców i warzyw — co jak widzisz pokrywa się z wymaganiami diety dla osoby rosnącej.Czy wolno jeść słodycze? Jeżeli nie jesteś nadmiernie tęga, to słodycze nie szkodzą. Oczywiście po posiłkach a nie zamiast.Polski sposób odżywiania się ma jeszcze jedną wadę. Polacy nie jadają solidnego pierwszego śniadania. Jedzą byle co, w po­śpiechu. Skutek jest taki, że wychodzą z domu głodni. Nic więc dziwnego, że „Polak rano jest zły”. A nie musi być zły. Wy­starczy, by zmienił obyczaj i zaczął jadać solidne śniadania. Na przykład: dwa jajka w szklance (gotowane na miękko, wyjęte ze skorupki, dodany kawałek masła, sól i pieprz), kromka chleba lub bułka i pomidor, szklanka herbaty lub kawy z mle­kiem. (Czy jeść zupę mleczną, płatki owsiane? Wiele osób nie cierpi zup mlecznych i po takim jedzeniu byliby jeszcze bardziej źli. Jeśli więc ktoś nie lubi — trudno, niech się nie zmusza).„Dobre śniadanie to dobry start dnia” — jak mawiają Anglicy.Natomiast nie należy objadać się na kolację. Trudno dobrze spać z przepełnionym brzuchem.

Both comments and pings are currently closed.